Голяма коалиция или опозиция?

Голяма коалиция или опозиция?

Мнениеот petrova » Сря Окт 08, 2014 2:17 pm

Голяма коалиция означава безлтернативно управление в капана на неолиберализма

Резултатите от изборите за 43-то Народно събрание – добри или лоши, болезнени за членове и симпатизанти на БСП, са факт. Въпросът на деня – в коалиция или в опозиция, сякаш най-малко се отнася за БСП след ясно заявената позиция от ръководството на партията в нощта на изборите. Привнесена отвън идея, многократно повторена като мантра от г-н Борисов, тиражирана в медиите, трябва да ни внуши, че „Голямата коалиция“ - кабинет, съставен от представители на десни и леви сили, е възможно най-успешната формула за упраление в условията на криза. Дали това е така? Дали Федералната Република е този положителен пример, където съвместно управляват християндемократи и социалдемократи на базата на колиционно споразумение? Зад понятието „Голяма коалиция“ в съвременен прочит се крие идеята за безалтернативното упавление в условията на криза, приспвателно за гражданското общество и недоволството на хората, с постулата - условията са такива, че не би имало съществени различия в управлението на страната, ако правителството е съставено изцяло от представитевители на десни или само от представитевители на леви сили. Ето защо Голямата коалиция изразява възможно най-широко участие на социалните групи в управлението, трябва да се чувстваме всички представени и нашите интереси по най-добрия начин защитени. „Прекрасното“ на формулата е липсата на опозиция или сведена до този минимум, че нейното присъствие на политическата сцена е символично, в крайна сметка - безкритичност към всяко решение. Този сценарий води до тенденциозно спадане на доверието в Социалдеморатическата пария на Германия, по актуални социологически данни одобрението за СПД е едва 26% спрямо 41% за меркеловите християндемократи (Политбарометър, септември 2014). Усещането за задкулисие, нечестни сделки, предателство на интерсите на обедняващия работещ човек и соцално слабите групи се засилва в немското общество.
Все по-трудно е да определим външен или вътрешен фактор за развитието на страната е Европейският съюз. Ако финасовата стабилност, заетостта, инфраструктурата, социални проекти и т.н. зависят от финансирането по програми на ЕС, то съюзът се явява най-големият инвеститор в България и няма как да не се съобразим с провежданите от него политики, инструменти и механизми. Предвид разпределението на силите в Европейския парламент и бъдещата Комисия трябва да признаем, че те се доминарат от представители на НЕП и да преглътнем горчивата констатация, че правителство без ГЕРБ е контрапродуктивно спрямо очакваното финансиране от европейски програми и фондове. Парадоксалното е, че неолибералното безхаберие доведе до тежката финансова криза и отново на неолибералите е делегиран мениджмънтът на последствията. В този форум обещението е да си казваме истината и ето защо трябва да признаем, че неолибералният модел е по-силен и доминантен в Европа спрямо модерните леви идеи, които са в застой или по скоро в очакване на голямата криза на неолиберализма, от която логично да последва промяна в социално-икономическото развитие. Колкото и доводи да бъдат изброени, колкото вътрешно и външно политически фактори да се рефлектират, във фокуса попадат няколко важни решения, които искрено се надявам, да бъдат сериозно обсъдени:

- правителство – да (на спечелилите изборите),

- силна опозиция е изключително необходима и важна, в тази роля БСП ще може да развие идеите за алтернативно управление,

- отваряне към идеи от граждански инициативи и движения,

- идейна консолидация и активна съвместна работа с левите и левоцентристки сили в Европа за промяна и нови политики в ЕС.
petrova
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Окт 07, 2014 11:15 am

Re: Голяма коалиция или опозиция?

Мнениеот INTER_4 » Пет Окт 10, 2014 12:59 pm

Поздравление за темата и за изчерпателния извод , които направихте г-жо Петрова.
Аз мисля ,че болшенство от социалистите ще се съгласят с вашата теза ,че на БСП не и е мястото след тези избори в управлението на страната ,независимо под каква форма ще е . Мястото на БСП го определиха избирателите и то е ОПОЗИЦИЯ.И без това е затънала във вътрешнопартийни проблеми , които трябва да бъдат решени и то веднага.Защото , ако се кара по старата станишева процедура , значи новото ръководство ще предвещае на следващите избори отново съкрушителна загуба.Напоследък се дочуват и доста критики към местните структори на партийните организации. Може да има някъде и такива , но вишото ръководство на партията да не си въобразява ,че може да акцентира голямата вина върху тях. Голямата вина е там горе в идейната и организационната стратегия за политика на партията в последните години по времето на станишевите "каузи". Първото според мен ,което трябва да се направи е да се определи ролята и мястото на партията в политическото пространство в спектъра на политическия живот на страната. На второ място е политическите фигури отговорят ли на социалистическата идейност , или ще са полу капиталисти , или полу социалисти ,защото сега е така. Могат да са грамотни, могат да са интелектуалци , но капиталисти ??? .. никога . Но пък могат същите да бъдат социалисти , но да не заемат важни политически постове в партията. Значи да се реши субективният фактор на партийната структура. И на трето място това е информираността на централния орган на партията и нейните структури от горе до долу в най нишите партийни ядки на организациите. Без информираност ,всичко до тук остава нереализуемо, труд на вятъра както е сега . Направиха се много неща , но ....какво от това? Пенсионерите гласуваха отново за този ,които им блокира пенсиите за 4 год. Медиите , телевизора ги омагьоса и манипулира- резултата го видяхме беше на лице. БСП трябва да има телевизионен канал и поне сайтове по региони и друго каквото може от медийният пазар да го има.
Това са трите неща ,които ако не го постигне ,ще стане още по лошо и почти невъзвратимо , защото " ще се разрастне "гангрената" и ...... ЗАТОВА ВСЕКИ ИСТИНСКИ СОЦИАЛИСТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИСТИНСКИ И ДА НЕ ПРЕМЪЛЧАВА НЕГАТИВИТЕ И ГРЕШКИТЕ НА РЪКОВОДНИТЕ ОРГАНИ НА ПАРТИЯТА , А СМЕЛО ДА КРИТИКУВА И ПРЕДЛАГА АЛТЕРНАТИВИ И ИДЕИИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА КРИЗАТА. ИЗВОДА : НЕКА БСП ДА НЕ ПОГЛЕЖДА И ДА НЕ СИ ПРАВИ СМЕТКА ДА УЧАСТВА В ПРИМАМКАТА НА БОРИСОВ ЗА МИНИСТЕРСКИ КРЕСЛА , А ДА СИ ОПРАВИ НЕЩАТА ВЪТРЕ В ПАРТИЯТА.[/b]
INTER_4
 
Мнения: 7
Регистриран на: Нед Юли 27, 2014 5:31 pm


Назад към Няма да чуем истината, ако сами не я казваме!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron